True selfies

True Selfies. Een tijd geleden zag ik op tv een fragment waarin deelnemers tijdens een interviewtje de opdracht kregen om selfies te maken. Tegelijkertijd werd er door de productie eenzelfde ‘selfie’ gemaakt alleen dan zonder filters, fotoshop of filmlach. Zodra de kandidaten beide foto’s van zichzelf te zien kregen, kozen ze bijna allemaal voor de ‘echte’ foto in plaats van de door hen zelf bewerkte variant.

Simpel, maar doeltreffend. Wat dit voor mij mooi maakt is dat het een perfecte weerspiegeling is van de huidige (jonge) maatschappij. Wie is er immers nog authentiek en wie durft zichzelf echt te laten zien, inclusief allerlei onvolmaaktheden?

Hoe meer jonge mensen – millennials – ik coach, hoe meer het me opvalt. Jongeren van nu laten zich behoorlijk leiden door anderen en dan met name door berichten verspreid via sociale media. Op zichzelf geen schok om te ontdekken, maar wat zijn hier op lange termijn de gevolgen van?

Steeds vaker hoor ik mensen om me heen die zich oprecht zorgen maken over deze generatie, ook wel de ‘lost generation’ genoemd. Opgegroeid in weelde met de gedachte dat ze later alles kunnen worden en bereiken. Dit wordt ondersteund door de vele berichten op sociale media. Daar barst het immers van de influencers, vloggers, modellen en muzikanten die allemaal succesvol zijn. Waar kinderen vroeger riepen dat ze brandweerman wilden worden, is dat nu veranderd in ‘beroemd’ willen worden. Is dat realistisch?

Wat deze generatie misschien minder goed heeft geleerd is dat de top bereiken verdomd lastig is. Niet voor iedereen weggelegd is. Dat je dedicated moet zijn en dat je er misschien wel dingen voor moet laten. Dat doorzettingsvermogen belangrijk is en dat opgeven geen optie is. Maar vooral dat tegenslag en fouten tijdens deze zoektocht ok zijn.

Achter de perfecte foto’s, filmpjes en blogs schuilen echte mensen. Mensen met onzekerheden, problemen en angsten. Een bewerkte foto laat slechts een oppervlakkig beeld van iemand zien. Hoe mooi het ook is om naar te kijken, onthoud dat perfectie niet bestaat. Omarm het feit dat mensen juist verschillend en uniek zijn. Maak wat vaker een ‘echte’ foto, omarm de persoon die je daadwerkelijk bent en onderscheid je daarmee van de massa.

Ook ik ben zojuist begonnen met social media. Deels voor de opzet van mijn bedrijf, deels omdat ik me wil verdiepen in de wereld van jongeren. Ik vind het erg spannend. Mensen gaan iets van me vinden en wie weet verlies ik mezelf binnenkort ook in allerlei filters en features. Ik roep wel tegen anderen dat je vooral jezelf moet blijven, maar misschien word ik ook onzeker van alle reacties en gebeurtenissen. Ik ga het de komende tijd allemaal ontdekken en meemaken. Hebben jullie misschien nog tips voor mij?

Ik ben benieuwd naar jouw visie